Øg din bevidsthed - del 2

bevidsthed

De kroniske spændinger

Vi starter med en lille øvelse.

Du skal stille dig op og forestille dig, at du bliver meget vred, tænk på en episode, hvor du blev s…. sur, overfør det til kroppen - og mærk så hvor du spænder op. Hvor mærker du det? Ok, vi går videre - du må gerne ryste følelsen ud af kroppen igen og sætte dig ned :-)

Føler du som barn vrede, så udsendes der en impuls fra dit sind til dine muskler - dette vil som oftest være i arme, nakke, skuldre og kæbe. Herefter er meningen, at barnet skal handle også rent muskulært. Barnet vil instinktivt demonstrere sin modstand/vrede rent fysisk.

Er barnet opdraget til eller har tillært sig ikke at vise denne vrede, så stopper impulsen - dette sker inden musklerne når at handle. Herved låses musklerne fast i en energimættet spænding. Denne spænding kan barnet så senere forløse på forskellige måder fx. ved at sparke til en sten eller gå udenfor og råde højt. Ved denne handling aftager muskelspændingen til normalniveauet igen.

Vores krop er altså skabt til at kunne spænde op fx. ved vrede og efterfølgende frigive spændingen igen og vende tilbage til normaltilstanden.

De alvorlige tilstande forekommer hvis spændingen IKKE udløses igen, dette kan fx. være i en familie, hvor man ikke tåler eller anerkender vredesudbrud hos børn, eller hvor barnet har erfaret, at det medfører hårde konsekvenser, hvis man giver udtryk for sine følelser. Gentager dette sig igen og igen, så dannes der kroniske spændinger i kroppen. Musklerne låses “permanent” - det bliver et fast mønster, at følelsen af vrede bremses i de samme muskelspændinger. Dette kalder vi indenfor kropsterapien for et muskelpanser - en kronisk blokering.

De fortrængte følelser

Får vi opbygget et sådant mønster vil tilbageholdelsen af impulsen ikke længere ske bevidst, det er nu en automatiseret reaktion. Barnet vil ikke længere opdage vreden, den bliver fortrængt - lukket inde. At noget er fortrængt betyder i al sin enkelthed, at man har glemt det. Har et barn været fysisk eller psykisk misbrugt vil det i mange tilfælde fortrænge de følelser, som opstår ved overgrebene. Barnet ved typisk godt, at der er noget galt - det føler sig anderledes eller uden for. Men barnet ved som oftest ikke årsagen.

Som kropsterapeut er jeg i mit arbejde meget bevidst om, at vores kroppe altid husker, hvad vi er gået igennem i barndommen, selvom klienten ikke er i kontakt med det. De følelser vi havde, som var utrygge og ubærlige er fortrængt og ophobet i muskelspændinger i kroppen.

Er vores muskler blokeret vil der ikke ske nogen spontan bevægelse i dem. De er ikke længere modtagelige for følelsesmæssige impulser. Den reagerer ikke og vi kan ikke længere mærke alle fornemmelser i området.

Vi vokser op, vi lærer hvordan, vi skal navigere med det fundament, som vi har skabt gennem vores tidligere år. Men med tiden vil disse blokeringer føre til smerter. Vi bruger også energi til ubevidst at opretholde dem, så vores generelle energiniveau er nedsat. Når vores muskler er blokeret vil det påvirke vores åndedræt. Den fulde og totale udånding bruger hele kroppen, den ruller gennem alle musklerne som en stor bølge, når et område så er blokeret, vil det medføre en nedsat åndedrætsfunktion og dermed dårligere energioptagelse.

For at kunne fortrænge de stærke følelser, "fryser" muskulaturen altså til i kroniske spændinger, som fjerner ens følelse og kropsfornemmelse fra de pågældende områder. På det psykiske plan er resultatet fastlåste, hæmmede og ufleksible personlighedsstrukturer, hvor vi bærer rundt på en masse psykiske "lig i lasten".

De kropslige blokeringer hindrer den energiopladning, som er en normal følge af en følelsesmæssig påvirkning. Et afspændt bækken kan fx. rumme langt større seksuel opladning end et spændt og låst bækken kan.

Ved en kropsterapeutisk behandling arbejder vi med at bearbejde disse kropslige spændinger gennem bestemte krops- og åndedrætsøvelser.

Lider du af massive muskelspændinger, så vil der muligvis være "psykisk stof" gemt under spændingerne. Der kan være fortrængte barndomsoplevelser - måske husker man stort set intet fra sin barndom, det forekommer. Derfor vil arbejdet med kropsligt og mental afspænding og bevidsthed være meget gavnligt.

Ønsker du at få god energi og vitalitet, så kan du med fordel prøve at arbejde med dine kroniske spændinger - vi har dem alle. Og det er en hel anden form for arbejde end ved traditionel terapi, massage eller anden behandling. For at kunne opløse spændingerne skal du arbejde bevidst med opmærksomhed, arbejde langsomt, fordybe dig samt fokusere rigtig meget på åndedrættet. Og så skal du have tålmodighed; spændinger, som er opbygget og vedligeholdt gennem årtier, forsvinder ikke på et par måneder. Og den nære kobling mellem kroppens liv og følelseslivet gør, at et sådant kropsterapeutisk forløb kan få store konsekvenser for ens hverdag og relationer, det skal man være forberedt på.

Jeg håber disse indlæg gav dig en øget bevidsthed om, hvordan du hænger sammen og hvorledes vi sammen kan arbejde med dig <3

Pas på din krop...

Øg din bevidsthed - del 1