At sige nej er ikke egoistisk

Sådan udtrykker du behov og sætter grænser

Vores behov, ønsker og utilfredshed er vigtige. At udtrykke og opfylde dem betyder at opnå en større følelse af balance, mens vi forbliver kongruente og autentiske med os selv. Dette er ikke en simpel proces, da det involverer at balancere vores behov med dem, der er omkring os. For nogle af os kan dette være en vedvarende kilde til kognitiv dissonans og nød.

Men ligesom en stewardesse siger, at man skal tage sin egen iltmaske på først for at kunne hjælpe andre, gælder den samme idé for vores relationer. Vi kan ikke være til tjeneste for vores kære, hvis vi ikke er til tjeneste for os selv først.

Hvorfor er det svært at sige nej?

1. Evolutionært perspektiv

Mange mennesker føler sig utilpas, når de skal sige nej til en pårørende eller endda til kolleger eller bekendte. Dette skyldes, at vi fra et evolutionært perspektiv har et grundlæggende behov for at være accepteret og inkluderet i vores relationer, i forskellige grupper og i vores samfund. Vores ønske om at være forbundet med andre mennesker kan spores tilbage til vores forfædre. Hvis du ikke var en del af en gruppe, faldt dine chancer for at overleve betydeligt.

2. Vores tanker kommer i vejen

Vi undgår at sige nej, fordi vi ikke ønsker at forstyrre den anden person, vi ønsker ikke at såre nogens følelser, og vi ønsker ikke at komme ind i en konflikt. Vi undgår det også, fordi vi ikke ønsker, at den anden person skal danne en negativ mening om os og potentielt miste fordelene ved den relation.

3. Tidlige læringserfaringer

Det, vi har lært som børn, eller endnu vigtigere, det, vi ikke har lært af vores familier, spiller en vigtig rolle. Hvis vi ikke har tænkt over, hvordan vi skal håndtere konflikter på en sund måde, hvis vores grænser blev overskredet eller vores behov ikke blev opfyldt, så kan det være svært for os som voksne at vide, hvordan vi skal håndtere disse specifikke og komplekse sociale situationer.

Hvordan kan vi motivere os selv og føle os mindre utilpas,når vi siger nej?

1. Tanker – Få et andet perspektiv

A.  Du er ikke ansvarlig for andre menneskers følelser, adfærd og reaktioner

Hvis du tror og forventer, at den anden bliver ked af det, når du siger nej, og du begynder at føle dig stresset, angst eller skyldig over det, vil du højst sandsynligt vælge at undgå samtalen, og så vil sandsynligheden for, at du siger nej, falde markant.

Da din stress, angst eller skyld i denne situation kommer fra dine tanker, gælder det samme for den anden persons følelser af at være ked af det. Du kan ikke kontrollere, hvordan den anden persons hjerne fungerer, hvilke tankemønstre de har, hvordan deres tidligere oplevelser har formet den måde, de fortolkede et budskab og oplever følelser.

En anden persons følelser, adfærd og reaktioner er ikke dit ansvar. At tage dette ansvar på dig og lægge det på dine skuldre, fører til at forkulle en enorm byrde, som ikke er din at bære.

B.  Du kan ikke forudsige fremtiden eller læse folks tanker

Du ved faktisk ikke, hvordan den anden person vil føle eller reagere. Du har ikke denne superkraft at kunne læse tanker. Det har ingen. Du kan blive i nuet og gøre det bedste, du kan i en bestemt situation.

Du er kun ansvarlig for din del af samtalen, og det betyder at være så blid og selvhævdende som muligt, når du siger nej. Og hvis den anden person bliver ked af det, er det eneste du kan gøre at forklare situationen og forsøge at reparere  forholdet, hvis det er nødvendigt.

C.  Følelser forbliver ikke hos os for evigt og altid

Kan du huske sidste gang du blev ked af det? Hvad skete der efter? Til sidst faldt dine følelser i intensitet, forsvandt, og du har sikkert glemt det. Alle følelser forsvinder til sidst.  Og hvis forholdet ikke kan repareres, kan du spørge dig selv: har jeg virkelig lyst til at være i en relation med en, der ikke forstår og respekterer mine behov og ønsker, når jeg først har udtrykt dem?

Når du først forstår og accepterer grænserne for dit ansvar i en relation, det faktum, at du ikke kan vide, hvad andre mennesker tænker eller præcist forudsige, hvordan de vil handle, og ideen om, at følelser til sidst falder i intensitet, vil du sætte dig selv fri, og du vil være mere autentisk i den måde, du udtrykker dig på.

2. Overvej fordelene ved dine relationer

Du vil gerne være i realtioner, hvor du kan være dig selv. Og det betyder at acceptere, at du nogle gange ikke er i humør, ikke har energien eller ressourcerne eller det mentale rum til at kunne tilbringe kvalitetstid med en anden person.

Og du vil gerne være i relationer, hvor du tilbyder den anden mulighed for at lære dig fuldt ud at kende og forstå dig fuldstændigt. Det kan du kun, når du udtrykker dine behov og dine præferencer. På denne måde giver du den anden en chance for at udvide sin forståelse af dig og tilpasse sig sammen med dig.

3. Øvelse, øvelse, øvelse

Du formår at føle dig mere komfortabel, når du siger nej, efter at du har gennemgået processen med at udføre denne adfærd nogle gange. Og det er altid en god idé at starte i det små og sige nej til små forespørgsler eller forespørgsler fra dem omkring dig, indtil du går videre til mere komplicerede situationer. Brug selvforståelse og selvmedfølelse, når du arbejder med dette. Det kan være smertefuldt i starten, men det giver også ubegrænsede læringsmuligheder.

Og husk, at du siger nej har intet at gøre med den anden person og alt at gøre med respekt for dine behov og ønsker i en bestemt situation. Du er den eneste ansvarlige for at opfylde dine behov og ønsker, og hvis du ikke gør det, kan ingen andre gøre det for dig. 

Tag ansvar og vær blid over for dem omkring dig.

Håndtering af svigt

Kropslig hukommelse